fbpx
Четвъртък, 22 Октомври 2015 18:41 Written by 

Андон Тотев: В следващите четири години ще надградя постигнатото

1. Г – н Тотев каква е вашата равносметка за изминалият Ви мандат, като кмет на община Сандански?
Удовлетворен съм, че успях да изпълня поетите обещания към съгражданите ми, когато встъпих в третият си мандат. Той се оказа естествено продължение на работата ми като кмет на община Сандански в предходните 8 години. Благодарение на добрият екип от специалисти, който сформирах и новите отдели, които създадох в общинска администрация, тук ще спомена отделът по Евроинтеграция, където бяха изработени редица проекти доведе до отлични резултати. А, те са видими в община Сандански. Около 50км изградена пътна инфраструктура, реконструирана и напълно изградена водопроводна мрежа не само в града, но и в селата, пречиствателна станция за питейна вода, възстановено осветление, успешни проекти в газифицирането, строителството и реновирането на детски учебни заведения и редица други, които изведоха общината на предни позиции сред останалите общини в страната.

2. Измерено в инвестиции на колко възлиза всичко това?
Над 150 милиона лева бяха инвестирани благодарение на спечеленин европейски проекти. Говоря за 12 годишен период, в който съм начело на община Сандански. Средствата бяха вложени в изграждане и възстановяване на пътища. Тук ще спомена пътя Сандански – Попина лъка, пътя за село Плоски от Е-79, още пътя Мелник- Рожен-Роженски манастир, Виногради –Хърсово, Левуново- Делчево. И, още изградена пътна инфраструктура , а именно Вълково-Рибник, Джигурово- Ласкарево. В селата Левуново и Дамяница се изградиха две нови улици. Реновираха се и редица улици в града и другите населени места в община Сандански. Положени бяха нови бетонови бордюри, асфалтобетон за осигуряване на нормално отводняване.
Реконструирани и напълно обновени и построени в цялата община бяха и ВиК системите. По време на 12-те години управление на общината заедно с експертите към нея успях да разреша и един голям проблем. Най-после община Сандански има пречиствателна станция. Водата вече е чиста и годна за пиене. В Сандански, в района на пазара беше подменена напълно водопроводната мрежа. Изгради се довеждащ питеен водопровод от пречиствателна станция до резервоарите в град Сандански. Направиха се водопроводи за селата Струма и Лебница, Сандански-Дамяница, Сандански- Ново Делчево, Левуново, Петрово. В селата Дамяница и Делчево, благодарение на проект по Програма за развитие на селските райони и съфинансиране от Европейския съюз, също беше реконструирана водопроводната мрежа. Над 3 милиона лева бяха изразходвани за това. А, след контрол от страна на държавата и експерти резултатите от проекта бяха приети без възражения.Изградени бяха канализации в селата Ново Делчево, Дамяница, остават за доизграждане такива и в Левуново, Мелник и Лешница. Вече има и спечелен проект за водния цикъл, чийто реализация предстои в следващата година. Там ще бъдат инвестирани 52 милиона лева.

3. Господин , Тотев, успяхте ли да се преборите с всеобщата икономическа криза, в цялата страна имаше висок ръст на безработица, как стои този въпрос в община Сандански.
Кметът наистина трябва да мисли за всичко. Община се управлява с много търпение, но и с гъвкаво мислене. Аз като кмет на община Сандански си дадох ясна сметка, че на хората им трябва работа, за да живеят пълноценно. Ето, защо използвах всички възможности , които се разкриха пред мен като кмет. Общината ни беше предпочетена от редица инвеститори. Тук ще спомена световни търговски вериги като „Техномаркет”, „Била”, „Кауфалнд”, „Пени”. Предприемачи в хотелиерството, които искаха да строят хотели, предприемачи в леката промишленост, които искаха да строят производствени цехове. Аз като кмет на общината естествено взех очакваното от мен решение тези инвеститори да останат тук, а с това да се даде шанс на населението от града и общината за по-добър живот. Над 500 нови работни места се откриха. Градът оживя, туристите целогодишно идват в Сандански , а с това оставят и своите пари в хотелите, магазините.

4. След 12 години отново сте на състезателната писта и сте в надпревара за кмет на община Сандански. През тази година бяхте удостоен с приза „Кмет на годината”. Какво още искате да направите за хората. На какво сте заложили в своята програма за следващите четири години?
Да. Реших да вляза отново в предизборна надпревара, защото имам още добри идеи за хората в община Сандански. В 15 точки съм оформил моята предизборна програма, която разбира се е отворена за още предложения. Но, в бъдеще ще продължа общинската подкрепа за подобряване на материално-техническата база на болницата. Ще подкрепям развитието на европейската и националната транспортна политика, като всички връзки на АМ”Струма” на територията на община Сандански ще бъдат изцяло рехабилитирани и реконструирани. Градът е включен вече в Приоритетна ос 2 на ОП”Региони в растеж 2015-2020 г” с мерки за енергийна ефективност в обществени и жилищни сгради. Ще продължа европейската политика за намаляване на депонираните отпадъци до 2020 г. В тази посока ще съсредоточа усилията си в изграждане на система за компостиране на биоразградими отпадъци и система за вторично сепариране на входа на регионално депо. Ще продължа газифицирането на град Сандански. В тази връзка ще бъдат включени всички административни сгради , училища и детски градини. Вече е в ход и един голям проект – изграждане на Северна дъга на околовръстния път Сандански от колелото при Новия санаториум през „Манастирчето” до общински път Лиляново и Попина лъка. Ще насоча усилията си и към един голям проблем – подобряване на системите за движение и паркиране в града. Ще бъде модернизирана и промишлената и индустриална зона. В социалната сфера, в образованието, спорта, културата също ще бъдат направени редица надграждания на постигнатото до сега. Освен туристически център, фестивален град, Сандански ще се развие и като конгресен център с обновяване на дейността в Дома на културата.

5. Доволен ли сте от номерът , който жребият ви определи за участие в местните избори на 25 октомври?
Вижте, аз съм доволен и благодарен на съдбата, защото ми даде шанс в продължение на 40 години да работя с хора. Това ми даде опит, а с него успявам да намеря решения на трудни въпроси. В интегралната бюлетина съм под номер 19. Нека хората да изберат кой иска да бъде кметът ,който да ги представлява в следващите четири години.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Видяна 2368 пъти
Рейтинг
(2 Гласа)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.