fbpx
Вторник, 10 Юни 2014 22:43 Written by 

21.06.2014 - Гладиаторски битки и римски възстановки в санданското село Склаве

Гладиаторски битки и римски възстановки в санданското село Склаве

Проектът „Обогатяване на традиционен панаир в село Склаве с представяне на римски възстановки, свързани с местните легенди за тракиеца Спартак с цел валоризиране на местния фолклор и културно наследство за нуждите на туризма"  е спечелен от Община Сандански чрез МИГ – Сандански и ще се финансира от Държавен фонд Земеделие към Министерството на земеделието и храните.

Проекта е резултат от политиката на Община Сандански и заложените цели в нея, устремена към устойчиво развитие и осигуряване на висококачествени условия за живот на своите жители и гости. Един от начините за подобряване качеството на живот на населението и качеството на предлаганите услуги на гостите на общината е чрез популяризиране на туристическите продукти и атракции предлагащи се на територията ни и в следствие на голямата посещаемост на общината от туристи , увеличаване на икономиката, което води до подобряването на социално икономическата среда. На територията на малките населени места в общината, се наблюдава слабо развитие на туризъм и туристически продукти. Общата цел на проекта е да се подпомогне създаването на туристическа атракция, флаг шип „Родната земя на Спартак" и да се развие и разшири туризма от град Сандански към малките населени места (села). Това е и едни от главните приоритети залегнали в Общинския план за развитие на община Сандански за периода 2007-2013 г.  и в Стратегията за местно развитие към Местна Инициативна група – МИГ – Сандански.

Възстановките и традиционния панаир, които ще се проведат ще  запознаят туристите и местните жители с древната Антична епоха и провеждалите се тогава събития.

Конкретната цел на проекта е да се създаде и утвърди туристическа марка (флаг шип) „Родната земя на Спартак", като интересен и атрактивен туристически продукт популяризиращ паралелно местните легенди, обичай, кухня и история в село Склаве, община Сандански.

Старото име на село Склаве е Славе от латинската дума „Slave", което означава „роб". Селото е известно с тракиеца Спартак, като негово рождено място и с пазара си на роби, на които е продаден самият Спартак за гладиатор. Чрез проектното предложение ще се подпомогне осъществяването на възстановка на римски пазар на роби, възстановка на гладиаторска тренировка, възстановка на Римски пазар предлагащ тракийски и римски кулинарии, различни стоки и различни фолклорни прояви като по този начин ще се утвърди древния панаир в село Склаве като привлекателно и запомнящо се място с история, легенди и обичай.

За да се утвърди мястото като туристическа атракция, в кметството в село Склаве ще се създаде малка експозиция за Спартак и за местните легенди, с макети , костюми на тракийци, гладиатори, етнографски кът за местните народни носии. Ще се поставят информационни табла (на български и английски език) разказващи историята на всеки един от предметите изложени в експозицията. За популяризация на малката експозиция и за да привлекат български и чуждестранни туристи ще бъдат поставени указателни табели по пътя към Мелник до центъра на село Склаве. За допълнителна публичност на дейностите по проектното предложение ще се изготвят и разпространят информационна брошура, ще се заснеме малък филм по време на провеждането на възстановките и създадената експозиция с туристическата насоченост за реклама на село Склаве историята му и провеждащият се панаир, ще се заснеме със снимки самото събитие и експозицията, като след това за повече информация на посетителите ще се създаде автентичен фото бук със снимки и история на два езика – български и английски с цел да показва на тези които не са имали възможност да посетят възстановките, как точно са проведени и да ги заинтригуват да посетят панаира в следващите години.

За участие във възстановките на гладиаторска тренировка, пазара за роби и римския пазар ще се поканят младежи от региона, което ще засили интереса им към традициите и обичайте съхранявайки историята ни.

Видяна 4064 пъти
Рейтинг
(2 Гласа)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.