fbpx
Петък, 25 Април 2014 12:10 Written by 

Сандански отбеляза тържествено своя празник

Празника започна още на 23 април – сряда   с колоездачна обиколка на Сандански. Тя бе организира от Община Сандански и Спортен клуб „Пирински орел”при Гимназия „Яне Сандански” и е част от празничната програма за Празника на града. Старта бе даден от заместник кмета Младен Тимчев. Целта на обиколката, в която се включиха близо 20 колоездачи е популяризирането на колоезденето сред младите хора в Община Сандански и укрепване на тяхното здраве и воля.  Учениците  от 8 до 11 клас изминаха маршрут с дължина 85 км. през цялата санданска община. Завършиха в следобедните часове минути преди пристигането на иконата Света Богородица от Мелник. За тяхната безопасност бе осигурен полицейски автомобил, пилотна кола, линейка с медицински екип и сервизен микробус. Всички участници на финала получиха грамоти, осигурени от Община Сандански.

Следобедните часове на предпразничният ден премина в литийно шествие на десетки санданчани начело с кмета на общината Андон Тотев, които съпроводиха иконата „Поясът на пресвета Богородица” донесена от Роженския манастир до манастирчето „Св. Св. Козма и Дамян”, където на Празника на града  се стекоха хиляди санданчани и гости на града да се помолят за здраве, мир и любов.  Служба за здраве и благоденствие отслужи Неврокопския митрополит Серафим.

Празникът продължи с народни борби на тревните площи в парка и концерт „Децата на Сандански пеят и танцуват” с участието на Танцов състав „Празник” , Танцовите формации „Феерия”, „Жасмин” и „Хоуп”, Духов оркестър, самодейни състави от НЧ „Отец Паисий-1919” и талантливи ученици. С това празника не свърши. Веселието продължи с втори късен концерт, който бе открит тържествено с вдигане на знамената, мажоретният състав и Духовият оркестър.  Официалната програма откри  кметът  Андон Тотев, който  поздрави всички граждани и гости на общината и изрази благодарността си към всички, които са изградили облика на града, такъв какъвто е днес и призова да учим децата си на любов и благородство. Специални грамоти бяха връчени на жители на общината родени преди 85 години, когато официално Свети Врач е обявен за гр. Сандански.

Специално за празника и 85 годишнината на Сандански община Сандански бе поканила народната любимка певицата Николина Чакардъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, които поднесоха невероятно шоу, а кръшните хора се виха до тъмно.
Празничната програма бе закрита с футуристична заря, която озари облачното небе над Сандански.

Официални гости на Празника на град Сандански бяха Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията със своя заместник, заместник областните управители на област Благоевград Костадин Дурчов и Димитър Капитанов, делегати от Фройденщат – Германия в лицето на кмета на град Фройденщат Джулиан Освалд, кметовете на съседни общини и др.

В празничният светъл четвъртък бе награден и удостоен с титлата „Почетен гражданин на гр. Сандански” д-р Луиджи Салвадори – Директор на „Салвамед” АД. За почетен гражданин той бе обявен с Решение на Общински съвет гр. Сандански за изключителни заслуги в областта на стопанския живот и принос в популяризирането на град Сандански.

 Видяна 1794 пъти
Рейтинг
(1 Глас)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.