fbpx
Понеделник, 23 Юни 2014 20:08 Written by 

Гладиаторски битки и пазар на роби показаха в санданското село Склаве

Жители, гости и медии от региона и цялата страна станаха свидетели на уникална историческа възстановка по проект на община Сандански на стойност 40 хил. лв.

Групите „Първи италийски легион”, „Първа тракийска кохорта” и италианските Школа за гладиатори и Панкратион към „Група сторико Романо” изнесоха невероятно шоу на традиционния панаир в с. Склаве, община Сандански. Във възстановката взеха участие около 20 реенактора /възстановчици/ , включително войни, сенатори, занаятчии, гладиатори и роби.

На специално обособена арена всички имаха възможност да се върнат назад в миналото и да надникнат в живота и битките на траките, техните занаяти, търговия и пр. Възстановчиците умело показаха какво е представлявал пазара на роби и как гладиаторите са се обучавали за битки.
Проектът „ Обогатяване на традиционен панаир в село Склаве с представяне на римски възстановки, свързани с местните легенди за тракиеца Спартак с цел валоризиране на местния фолклор и културно наследство за нуждите на туризма” се изпълнява именно в село Склаве, защото старото име на Склаве – Славе идва от латинската дума „slave” , което означава роб. Селото е известно като родно място на тракиеца Спартак и с пазара си на роби, на който е продаден самият Спартак за гладиатор.

За да се утвърди като туристическа атракция в с. Склаве ще се създаде малка експозиция за Спартак и за местните легенди с макети, костюми на гладиатори и пр. , като всеки един предмет ще бъде подробно описван с табела на български и английски език.

 Галерия:

Видяна 2737 пъти
Рейтинг
(1 Глас)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.