fbpx
Вторник, 26 Август 2014 17:04 Written by 

Две двойки лебеди от Холандия пристигнаха за езерото в парка на Сандански

Две двойки лебеди от Холандия пристигнаха за езерото в парка на Сандански

Инициативата за лебедите е на кмета на община Сандански Андон Тотев, който изрази надеждата си, че прекрасните животни ще бъдат пазени и обичани, както от гражданите така и от гостите на града. Двойката пернати са от Холандия с паспорт и гривна на плавниците си и на възраст една година. Пътят на лебедите от Холандия до Русе се осъществява с транспортна фирма, а от Русе до Сандански се транспортират от сем. Джогови от Сандански.

Лебедите са студено любиви и при настъпване на зимния сезон и евентуално замръзване на езерото е необходимо разбиване на леда, за да не се нарушава движението им. Хранят се с комбиниран фураж и хляб, но от звено „Озеленяване”, което ще се грижи за животните се надяват да не бъдат хвърляни найлонови отпадъци във водата, които попадайки в трахеята на животните може да предизвика тяхното задушаване.
Птиците, въпреки че са двойки не могат да се размножават, тъй като по природа са диви, а отглеждани от хора се превръщат в питомни и не могат да снасят яйца. Ветеринар сподели, че е напълно възможно ако над езерото прелети ято диви лебеди да се ориентира по звука и да намери двойките и дори да се заселят при тях.

Вероятност лебедите да отлетят и избягат няма, тъй като при тяхното отглеждане е отстранен хрущял и не могат да летят.
С новия ремонт на езерото и прекрасните лебеди, които вече плуват във водите му паркът в Сандански се превръща в притегателно място за граждани и гости на града, като в най-скоро време се очаква и официалното откриване на новите детски площадки в района на осъществения вече проект „Корекция на река Сандански Бистрица”.

Галерия:

Видяна 1665 пъти
Рейтинг
(0 Гласа)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.