fbpx
Петък, 19 Септември 2014 07:27 Written by 
Хотелиери и ресторантьори от Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – Сандански... Хотели от Сандаснки

Хотелиери и ресторантьори от Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – Сандански...

Хотелиери и ресторантьори от Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – Сандански участваха подкрепиха лично протеста на своите колеги от морските дестинации и блокираха с жива верига пътя Бургас-Слънчев бряг

Близо 600 хотелиери, ресторантьори, търговци блокираха днес на обяд главния път Бургас-Слънчев бряг с искане да бъдат решени натрупаните от десетилетие проблеми в туристическия сектор. Протестиращите спряха за 15 минути автомобилното движение в двете пътни платна. Блокадата се състоя на изхода на Ахелой, след като община Несебър отказа да парафира разрешение на "Съюза на собствениците-Слънчев бряг" за протеста. Хотелиерите излязоха на пътя с плакати, върху които бяха изписани всичките им искания. "Не пречете на туризма", "Искаме туристическа полиция", "Искаме четирилентов път" бяха част от лозунгите, издигнати от туристическия бранш. Протестиращите скандираха, че искат министерство на туризма. Хотелиерите в България са на мнение, че ако се обособи отделно министерство, което да отговаря за туристическия сектор, трупаните от години проблеми ще бъдат решени. Те настояха морските курорти да бъдат обособени като самостоятелни административни единици със собствена структура, автономно управление и финансиране.

Друго искане е изграждането на 4-лентов път от Бургас до Слънчев бряг, защото е недопустимо туристите да пътуват с автомобил от София до Бургас за 3 часа, а след това да се придвижват още два часа и половина от областния град до Слънчев бряг. Наложително е и да бъде създадено звено "Туристическа полиция" към РПУ-Несебър, защото престъпността в курорта е голям проблем, а командированите през лятото полицаи не са достатъчни, за да се справят със спецификата на престъпността. В списъка с искания са още: облекчен визов режим за туристите от Русия и стабилна държавна политика, която да подготви обучени кадри за туризма.  Трудностите тази година с намирането на качествени кадри ясно са показали, че и в това отношение нещата не са както трябва. Голяма част от завършилите образование със специалности насочени към туризма, предпочели да работят в чужбина или се отказали да работят сезонна работа. Необходима е намесата на държавата, защото не може да се прави туризъм с неквалифицирани кадри. Едно от решенията е за летния сезон, държавата да въведе облекчен режим за работа на работници от съседни държави. Хотелиерите наблегнаха още, че искат сигурност и ред, за да се развива туристическия бранш.

Протестът днес бе организиран от Съюза на собствениците-Слънчев бряг. Исканията на хотелиерите от курорта са подкрепени от Съюза на хотелиерите и Съюза на собствениците за развитие на курортен комплекс „Златни пясъци”, Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – Сандански, Сдружение на „Хотелиери и ресторантьори - Велинград”, Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/, Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите и др. браншови организации.
Заетите в туристическия бранш настояват час по-скоро проблемите в туризма да бъдат решени. Според тях това може да стане единствено със създаване на ресорно министерство, което да работи за структуроопределящия отрасъл на българската икономика, който в последните няколко години допринася почти 15 но сто за Брутния вътрешен продукт на България. Браншът не се нуждае от заместник-министър. Надяваме се най-сетне да дойдат управляващи, които да приемат присърце проблемите на бранша.

Източник: СХРТ - Сандански

Видяна 1469 пъти
Рейтинг
(3 Гласа)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.