fbpx
Четвъртък, 22 Октомври 2015 12:02 Written by 

Откриха обновения Исторически музей в Мелник

Един от най-притегателните културно-исторически центрове в град Мелник бе тържествено открит вчера от община Сандански и Археологически музей Сандански  с водосвет за здраве от Неврокопския митрополит Серафим в присъствието на историци, археолози, музейни работници, жители на Мелник и представители на Община Сандански.

Приветствие към всички отправи Андон Тотев, който поясни, че по проекта „Реконструкция на сграда на Исторически музей – град Мелник и създаване на туристически атракцион местни занаяти” на стойност близо 100 хил. лв. е реконструирана сградата на музея и възстановена, съхранена и обогатена нейната музейна дейност.

По проекта напълно са ремонтирани покривната конструкция на сградата, дограмата, всички ВиК и ел. инсталации. Ремонтирани са и експозиционните помещения, където ще се състоят експозиции и на интериор от времето на Възраждането /края на XIX и началото на XXв./ и мелнишки носии. Фондохранилището и документалното хранилище, които са изключително важни за правилното съхранение на съществуващите експозиционни предмети и документи също са изцяло обновени.

На събитието по официалното отваряне на вратите към този пропит с история музей проф. Виолета Нешева, която 45 години прави проучвания в целия Мелнишки регион бе почетена със званието „Почетен гражданин на град Мелник” , която сподели, че за нея това е истинска чест и наистина голямо признание. Тя от своя страна връчи на Българската православна църква в лицето на Неврокопския митрополит Серафим частици от свети мощи на светите Апостоли Петър и Павел открити при разкопки в храма „Св. ап. Петър и Павел” Мелник. Митрополит Серафим благодари и изрази надежда скоро да бъде възстановен храма в Мелник, където да бъдат положени мощите за поклонение.

 

 

Видяна 1653 пъти
Рейтинг
(2 Гласа)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.