fbpx
Понеделник, 16 Юни 2014 18:35 Written by 

„Пирин Фолк” Сандански - фестивал с традиции и запомнящи се песни

„Пирин Фолк” Сандански - фестивал с традиции и запомнящи се песни

Пирин фолк Сандански се утвърждава като най-големият фестивал на Балканите за авторска фолк музика. Два са фестивалите на България, които останаха да съществуват на професионално ниво- Двайсет и две годишния „Пирин Фолк” и двайсет годишния „Бургас и морето”.

С мощната си телевизионна аудитория – около 5 млн. зрители „Пирин Фолк” от няколко години няма конкуренция, както в национален, така и в балканския ефир.

И тази година организаторите са се постарали да подберат атрактивни и талантливи автори и изпълнители, както от България, така и от Македония и Сърбия. А в международния конкурс за изпълнители дори от Грузия /Дует Назар и Нино/.

В 23-те подбрани песни  от авторитетно подборно жури с председател проф. Дора Христова /”Мистерия на българските гласове”/ виждаме имената, както на утвърдени и популярни изпълнители като Маргарита Хранова, Деси Добрева, Георги Жбантов, Лили Цветкова, Влади Вълчев, Васил Вълканов и пр., така и на млади новоизгряващи имена – Мина Пенкова, Благовест Борисов, Цветелина Бойчева, Ати Молова, Ивелина Александрова и др.

По традиция квотите на съседните Македония и Сърбия се представят от силни професионални изпълнители като Милица Джоканович и Вили Рай. Авторската листа тази година е впечатляваща. Като се започне от доайените Тончо Русев и Евтим Евтимов, световно известния Раде Радивоевич, декана на музикалния факултет на Македония проф. Илчо Йованов и се стигне до млади и изключително талантливи автори като Петър Алексиев – студент от Консерваторията, Димитър Атанасов  - бивш участник в „MUSIK IDOL” и любимеца на поп фолка Светослав Лобошки и рок – фолк легендата Георги Върбанов.

Атрактивният Стоян Джельов вече е придобил голяма популярност в Сандански с песента си „Помниш ли?”. Според запознати „битката” за авторитетната награда в конкурса за нова песен на „Пирин Фолк” се очертава между три песни – на Деси Добрева, на Маргарита Хранова и Мина Пенкова, а в международния конкурс за изпълнители тази година на македонския „колос” Гьоко Йович успешно се противопоставя младото 17-год. дарование Кристина Иванова.

Традиционалистите от Банско – „Банска група” с ръководител Георги Гюмов ще водят оспорвана „битка”  с дуета от Грузия –„ Назар и Нино” , чиято солистк е изключително красивата Нино Бергешвили – Колева.

Тази година БНТ ще излъчва със своите БНТ 2 и БНТ Свят в съботния ден на 6 септември, а в гала вечерта ще се включи и БНТ 1, които са основни медийни партньори на фестивала за национален ефир. 18 са кабелните оператори от страната, които са медийни партньори по места, като само в Пиринска Македония са четири, два сателитни канала от Северна Гърция, два от Македония и две ефирни телевизии от Сърбия ги допълват.

С оценката си 7.4 на пийпълметричните агенции фестивала е неоспорим лидер в националния ефир. След него е БТВ с 5.4 пункта, което е близо 900 000 зрители по-малко.

За 22-рото издание на „Пирин Фолк”  са се постарали да до обогатят „Седмицата на Пирин Фолк” и с две нови събития – Мис „Пирин Фолк”, което ще се състои на 5 септември и Конкурс за изпълнители на автентични /изворни/ македонски песни, който ще се проведе на 6 септември, преди обяд на пл. България в Сандански, записванията за който вече вървят активно от цялата страна.

Участниците в новия конкурс ще бъдат оценявани от жури с председател проф. Нина Огненска от ЮЗУ „Неофит Рилски”.

Труден ще бъде и изборът на организаторката на Мис Пирин Фолк – Миропа Кьосева от многото красиви момичета от България, Сърбия, Македония и  Гърция да избере само 12 финалистки. Целият конкурс ще бъде охраняван от наета фирма, която ще бди за сигурността, както на участничките, така и на организаторите и публиката.

В цялата страна фен – клубовете на „Пирин Фолк” по места, както тези в с. Калояново, с. Равда и гр. Ракитово предлагат оценката на народа, в която организаторите да се вслушат. Това само затвърждава територията на Пирин Фолк като национален фестивал.

 Галерия:

Видяна 4462 пъти
Рейтинг
(6 Гласа)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.