fbpx
Сряда, 21 Май 2014 10:56 Written by 

Как оцеляха изгубените в планината момчета?

"През времето, в което бяхме в планината, не срещнахме вълци и мечки. Животът ни можеше да приключи на няколко пъти. Увиснах на 90 градусов склон, добре че ме държаха за ръка. Спахме на градушка, на дъжд, но пещера не успяхме да намерим”.

Това разказа пред БНТ Виктор Димитров, който е едно от загубилите се момчета в централна Стара планина. Te бяха открити след като прекараха 4 дни сами в планината и след мащабна спасителна операция.

В крайна сметка местен човек от село Тъжа ги е забелязал в ждрелото на р. Тъжа и им е оказал първа помощ. Един от младежите - Веселин, е бил с възпалени охлузвания по дланта, затова бе откаран в болницата в Казанлък.

Тримата планинари са се изгубили още първия ден от своята разходка. Те са тръгнали от местността Паниците към хижа "Рай" под водопада Райското пръскало, но са се отклонили от туристическата пътека и са се объркали.

Така са стигнали до подножието на връх Ботев и са започнали да се спускат надолу. Нямали са храна, вода са пиели от реката. Екипировката им е била недостатъчна.

Чичото на Веселин – Христо Христов, пък разказа пред Нова телевизия, че трите момчета са видели на няколко пъти хеликоптера, който ги е издирвал, махали са, но не са ги видели. Видели са и делтапланерите, сподели той и допълни, че момчетата са били уплашени.

В спасителната акция се включиха много спасители и доброволци. "Благодарни сме на всички, които участваха в издирването им и се радваме, че момчетата са живи и здрави”, каза Христов.

"Тази акция не се случва за първи път, тя беше на световно ниво”, каза пред "Здравей, България” Цвятко Цветков, дългогодишен планински спасител и ръководител на екипа на планинската спасителна служба на БЧК в Сопот. Той беше категоричен, че трябва да се разяснява, че ходенето в планината е свързано с много сериозна подготовка.

"Това се пренебрегва от младите и те тръгват в планината, все едно отиват на дискотека – с недобро облекло и неподходящи обувки", каза експертът.

Източник: vesti.bg

Видяна 1343 пъти
Рейтинг
(1 Глас)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.