fbpx
Неделя, 24 Май 2015 17:43 Written by 

Санданчани отбелязаха бляскаво премиерата на двутомника „Църква” на отец Ангел Столинчев

Неврокопският митрополит Серафим благослови книгата на отец Столинчев

Дългоочакваното културно събитие в град Сандански – премиерата на книгата „Църква” (летопис на духовна околия Сандански. И на църковния разкол в отечеството летопис”, издадена от ИК „Синева”, се състоя в Конферентната зала на хотел „Сандански” в град Сандански. Над 160 близки, гости, почитатели, енориаши и колеги на отец Столинчев уважиха с присъствието си това тържество на духа, състояло се на 22 май, в навечерието на празника на българската писменост и култура. Тук бяха дъщерята на отец Столинчев Мария, неговият внук Тодор Павлов, ръководството на община Сандански начело с кмета Андон Тотев, дейци на културата от града и София, мнозина бяха дошлите и от родното село на отец Столинчев Либяхово, начело с кметския му наместник Любен Воденов.
Църковният хор с ръководител Симеон Дивчев изпълни няколко изящни църковни песнопения и след „На многая лета” събитието започна.
Водещата на вечерта Ваня Поповчева, с присъщия си развълнуван и задълбочен стил, очерта фигурата на отец Столинчев.
Пръв говори един човек, чието е име е наистина легенда – 95 годишният либяховалия Борис Гърнев, чийто баща Симеон Гърнев е обесен при Дъбнишките събития през 1925 год. Той, близкият приятел и сродник на отец Столинчев, разказа спомени за него и отпреди близо 90 години и очерта детайлно значението на неговото творчество.
Известният писател, водещ и общественик Румен Леонидов изказа своето възхищение от творчеството на отец Столинчев, от неговата гражданска позиция и смелост и предсказа, че тази изящна и в полиграфическо отношение книга ще играе значителна роля в българската култура.
Големият български писател Валентин Караманчев разказа спомени за отец Столинчев, с когото го е свързвало здраво приятелство и очерта значението на неговата книга не само за настоящето, но и за бъдещите поколения. Беше уверен, че тя ще завладее сърцата на своите читатели, въпреки че, като всяка истинска книга и тя си има своите противници, предимно по политически и лични причини.
Архиерейският наместник на Санданска духовна околия отец Георги Танчев не скри своето вълнение от досега си с книгата на отец Столинчев, очерта ролята му на голям български духовник, разказа и спомени за него.

Бурни аплодисменти последваха благословението на любимия кириарх на санданчани, неврокопския митрополит Серафим, което отец Георги предаде на присъстващите. Това беше един вълнуващ висш църковен акт на признателност към живота, делото и книгата на отец Столинчев.

От името на семейство Столинчеви Тодор Павлов благодари на всички, на които се дължи трудовете на неговия дядо отец Столинчев да видят бял свят – на кмета Андон Тотев, на Илия Пасков, на Христо Георгиев и другите съпричастни личности и организации.

Големият български писател Никола Радев, председател на Съюза на българските писатели (2000 – 2004 год.), изрази своето мнение, че книгата на отец Столинчев е настолна за всеки един дом, че тя е събитие в културния живот на България.
Големият български поет Петър Караангов, нашият именит съгражданин, не можа да дойде на премиерата по здравословни причини, но неговата дъщеря поетесата Милена Караангова, предаде неговите поздрави и възхищения от книгата. Тя развълнува присъстващите със спомена си за нейната баба, която в трудни моменти винаги се обръщала за съвет към отец Столинчев и изрази своята увереност, че хората на Сандански в трудни моменти ще се обръщат за помощ и съвет към книгата на отец Столинчев.
Изказаха се още Георги Младенов и Славка Чергова, които разказаха свои непосредствени впечатления не само от книгата, но и от отец Столинчев, както и за личните им и обществени взаимоотношения.
Съставителят, редакторът, авторът на предговора, именния показалец и бележките на книгата благодари на всички дошли в залата, за съпричастието към това удивително дело на отец Столинчев на кмета на Сандански Андон Тотев и общинското ръководство, на Илия Пасков и Инициативния комитет за отпечатването на книгата, на Борис Петров, както и на някои хора на които досега не е успял да благодари. На Виолета Малчева, Анелия Стоянова, Наталия Зубайрова, Гергана Петрова, Никола Зикатанов, Григор Солунов, Иван Божкилов, Марин Маринов. Специална благодарност отправи и към Деян Енев, Свилен Блажев, Ваня Поповчева и Румен Божинов и преди всичко на семейството на отец Столинчев.
Христо Георгиев съобщи и новината, че Мария Столинчева е дала своето съгласие на предложението на Инициативния комитет да бъде създаден Издателски фонд „отец Ангел Столинчев”, който да публикува книги, посветени на историята на град Сандански. Той посочи и някои имена, чиито архиви и книги е просто задължително спаред него да бъдат издадени – Яне Сандански, Любимка Бисерова, Найден Николов, Георги Коцев, рода Гайгурови, Евгения Несторова, Илия Филчев, Димитър Тюлеков, темата за военните летища край Сандански през Първата световна война и др. Той изрази увереност, че това дело ще бъде успешно ако в него се включат много хора без оглед на техните политически и други пристрастия, че част от приходите от продажбата на книгата отец Столинчев ще бъдат използвани също за тая цел.
Кметът на града Андон Тотев развълнувано благодари на всички съпричастни към това огромно дело и разказа спомени за отец Столинчев, с когото го е свързвало старо и чудесно дългогодишно приятелство.
Разговорите и обсъжданията продължиха и след края на премиерата в любимия на отец Столинчев ресторант на хотел „Сандански”, в който той десетки пъти е посрещал скъпи гости, включително и неговият най-добър приятел от студентските години българския патриарх Максим. И както се полага в такива случаи завършиха с много песни на Любимка Бисерова и Симеон Дивчев.
Премиерата на книгата „Църква” на отец Ангел Столинчев се превърна в паметно събитие в културния живот на град Сандански.

Емилия Борисова

 

Видяна 3161 пъти
Рейтинг
(2 Гласа)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.