fbpx
Четвъртък, 12 Юни 2014 18:44 Written by 

35 организации и институции от България и Македония...

С Кръгла маса на тема „Партньорства за развитие на туризма" сдружение „НА ФОКУС" – Струмяни успешно приключи изпълнението на проект "Картографиране на културното наследство на общините Струмяни, България и Карбинци, Македония и стимулиране развитието на културен туризъм чрез интегрирани туристически продукти" (C.U.L.T), която се проведе в периода 9 и 10 юни 2014 г.

Дискутираха се теми, свързани със стратегическото планиране в сферата на туризма и необходимостта от създаване на партньорства на всички нива за успешното и устойчиво развитие на региона като цяло, с фокус развитието на културен туризъм и превръщането му в сектор за генериране на приходи.
Тридесет и пет организации и институции от Република България и Република Македония положиха подписи под Меморандум за партньорство за развитие на устойчив туризъм в трансграничния регион.

Представени бяха и резултатите от изпълнението на проекта - два модела за управление на най-важните културни обекти на територията на общините Струмяни, България и Карбинци, Македония за развитието им по устойчив начин, общ туристически маршрут „С машината на времето през Струмяни и Карбинци", излъчи се промоционален филм за двете общини и участници посетиха Археологическия комплекс на гр. Сандански.
През първия ден всички участници в кръглата маса дегустираха домашни вкусотии, приготвени от Елисавета Кирянска, Елена Кирянска и Верка Златкова от с. Микрево, както и местно бяло вино „Керацуда".

Вторият ден бе посветен на община Струмяни и чудните места, които е съхранила и очаква да покаже на своите посетители. Участниците се потопиха в история по тези земи, по един нетрадиционен начин, като се превъплътиха в герои от различни периоди и епохи при посещението си на музейната сбирка в Струмяни. Как ли? Невероятно и възможно. Оживяха герои от времето на неолита до градските кокони от Възраждането. Арт център Илинденци бе втората дестинация за групата – неописуема връзка между природа и изкуство. И всичко това е само част от създаденият по проект C.U.L.T. общ културен туристически маршрут „С машината на времето през Струмяни и Карбинци" - създаден, за да покаже на света, че има места, които си заслужава да бъдат посетени и хора, които си заслужава да срещнеш поне веднъж в живота си.

Сдружение „НА ФОКУС" завърши успешно проекта и постави началото за едно бъдещо партньорство на различни нива между институции и организации в трансграничния регион.

Галерия:

Видяна 1589 пъти
Рейтинг
(3 Гласа)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.