fbpx

Преподобна Стойна

Преподобна Стойна
 

Из ръкописа "Църква" на отец Ангел Столинчев

В женското отделение на югозападния ъгъл има иззидана малка стаичка. В тая стаичка е живяла сляпата жена преподобна Стойна. Тя е родена в с. Хазнатар, Серско през 1883 г. и е починала на 22. XII. 1933 г. Тука, в тая стаичка, е прекарала живота си в пост и молитва, след като се е преселила от Гърция в България. Благочестиви християни от селото и околността са я поддържали с храна във форма на приношения за монахинята. В стаичката има едно малко прозорче, от където прониква светлината на слънцето, то е на южната страна на стаята. Сега в стаята й има събрани стари икони от църквата и там се съхраняват. Гробът й е на западната страна зад църквата в селските гробища и се поддържа добре. Има два каменни кръста с един и същи надпис. Първият е от стария й гроб, а сегашният е поставен, като са ремонтирали гроба роднините й от Петрич. Кръстът и бордюрите на гроба са измазани с мозайка бочарда.
В стаята й има голям нарисуван портрет с надпис „Преподобна Стойна”. В стаята се намира сандъчето й, в което е пазила дрехите си. Подът на женското отделение е накован с дъски – дюшеме. Женското отделение е дълго 6 метра и широко 8 метра. Едно от големите женски отделения в нашия край.
В женското отделение има стенопис с различни мотиви. На западната страна е изографисано ходенето при врачката и лошите последици от това. За християните, които отиват при нея.
Централната част на църквата е също изографисана.
Има Архиерейски трон и амвон. Също и прошкинитар с голяма дървена икона на „Св. В. М. Георги“. Има два хубави полилея, единият – стъклен, а другият –  с мъниста.
Иконостасът е голям и просторен с много хубави икони на големия ред и горния ред с по-малките икони. Иконостасът е дървен. Завесата на иконостаса е Христос, излизащ от чашата, рисуван на платно.
Близо до иконостаса в църквата пред южната певница има каменен свещник, зациментиран в земята.
В олтара на нишавия престол има в малък формат разпятието с предстоятелите. В него има и две ниши, служещи за […] и за извършване на просконитарията – жертвеник. На северната страна има още две малки ниши, едната за измиване на ръцете.

Навес – нартика. На северната и западна страни има голям и просторен навес – нартика. Покрай църквата и по края на навеса са поставени дивани за сядане на хората като излизат от църквата, за да отсядат и почиват и да се провежда търга, а така също и за раздаване при именни дни и при погребения, задушници, панахиди. Нартиката на църквата е покрита със старите турски керемиди.

Гробищата. Около църквата има три декара църковен двор, в който са и селските гробища. Целият район е заграден с дървени колове и бодлива тел. Много от гробовете се поддържат в добро състояние и са добре оградени. Мнозина от изселилите се на други места завещават, след като умрат, да ги погребат тука в родното им село в селските гробища. В тия гробища са и родителите на о. Йордан Маринчев, енор. свещеник в с. Кулата и брат му, и сестра му.

Камбанарията. Камбанарията е дървена и е построена на югозападния ъгъл на църквата. Тя е повдигната на дървета и не е зидана. На нея е окачена църковната камбана. Сега [изгледа] на камбанарията е стари, почернели и посивели от дървото и от времето. Камбанарията се бие в недели, в празнични дни и при смъртни случаи, а когато има и бедствие, пожар или други случаи.
Църквата се намира на 500 метра северозападно от селото. Близо до църквата минава и сушичкото дере – река.
Пред църквата до реката има големи дървета, където лятно време хладнува селската стока.

18.І.1961год. гр. Сандански

Никаква част от тази книга не може да се възпроизвежда в каквато и да е форма и по какъвто и да е начин – електронен или механичен, включително фотокопиране, аудиозаписване или използване на каквито и да било системи за съхранение или извличане на данни, без предварителното писмено съгласие на издателя с изключение на кратки цитати в критични статии, книги и рецензии.

----------------------------------------------------------------------------

Нека ръкописът се превърне в книга, която ще радва днешните и бъдните поколения. Да се отблагодарим по този начин за огромната любов, с която даряваше отец Столинчев всички нас, хората от град Сандански и общината.

За повече информация можете да се обръщате към Димитър Тошев на тел. 0882 011 099, Еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., към Албена Бугаринова, тел 0882 011 030, Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и към редактора и издателя на книгата Христо Георгиев, телефон 0899 833 201, Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Видяна 6323 пъти
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.