fbpx
×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 42
Събота, 18 Януари 2014 17:03 Автор 

Уникален раннохристиянски кръст от 6 век откриха археолозите в гр. Сандански

      През месец ноември 2013 г. стартира  изпълнението на проект „ Археологически парк Сандански”,  финансиран с 6 млн. лева евросредства от структурните фондове на Европейския съюз. При осъществяващия се археологически надзор, в процеса на работите по терен, екипът от местния археологически музей, ръководен от Стефан Александров, НАИМ София и Владимир Петков, АМ Сандански,  в  края на 2013 г. откри  уникална археологическа находка.
    В изкопа, предвиден за построяване на отводнителен зид, на запад от Баптистерия /Кръщелната/ бе открит масивен бронзов кръст с височина 54 см., ширина 30 см. и дебелина 3 мм., завършващ в долния край с четвъртит шип /сн. 1/. Кръстът е бил набит с  него  в дървения прът, изграждайки жезъла, с който са започвали, а и днес започват литийните шествия, воглаве с тогавашния епископ. Кръстът е оформен с окръжности по всички рамена и е подобен на рисуваните червени кръстове, открити при разкопки в  археологическите обекти Гробницата-мавзолей от ул. „Горно Броди”- 2008 г. и гробницата от Ловния дом - 1934 г. Подобни рисувани кръстове са уникални по форма и са характерни за Солунския екзархат, който до 7 век е бил под юрисдикцията на римския папа.Засега са откривани такива в град Солун и град  Сердика /София/.
   Особено интересни и уникални са археологическите структури, открити на запад от Баптистерия /Кръщелната/. Става въпрос за тухлено съоръжение с височина от 3.50 м., състоящо се от две части /сн. 2/. Долната част, която все още не е проучена е  с формата на пещ. Втората част, изградена над пещта е с формата на скъсен конус, обърнат с късата част надолу и явно е била предназначена  за течности – вода или вино, което тепърва ще бъде проучено. Керамични тръби с диаметър от 0.10 см. са обслужвали съоръжението. При всички случаи това е много добре запазено съоръжение,  което се открива за първи път на територията на град Сандански и България. Научното изследване ще изясни окончателно вида и предназначението на съоръжението, което е безспорен принос в теорията и практиката на раннохристиянската архитектура.
   Значима находка е и откритата част от новата, и за Епископския комплекс мозайка от типа венецианска /сн. 3/. Тя е направена от средни по големина мраморни и различни по цвят фрагменти, на места изобразяващи растения. Подобна мозайка е втора за античния Партикополис, след откритата  през 1974 г. мозайка, намираща се в рамките на раннохристиянския комплекс, зад сградата на Старата поща.
   За важността на това новооткрито помещение от Епископския комплекс говорят и съпътстващите находки от луксозен мрамор, на части от мраморна света трапеза и мраморен купел с украса, както и мраморни олтарни колонки.
    Надяваме се, че при археологическия надзор, който трябва да продължи и през новата 2014 г. ще се добавят нови щрихи от културното наследство на гр.Сандански.

 
Видяна 1997 пъти
Рейтинг
(1 Глас)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.