fbpx
Събота, 10 Май 2014 16:29 Written by 

Международният Фолклорен Фестивал "С песните на сестри Бисерови"

Славоник трактор - Финландия
Женската фолклорна група “Славоник трактор” е създадена през 2004 година. Групата изпълнява фински народни песни, български обработен фолклор и има собствен стил от балкански традиционен фолклор. Пеенето често е придружено с акомпанимент на стар традиционен фински инструмент, който се нарича Кантеле.
За първи път Славоник Трактор посети България като участник на фестивала на Сестри Бисерови през 2007 година. Хорът е участвал по много конкурси и фестивали: през 2006 година печели първа награда – Ирландия, Естония, Малта и Финландия. Те реализират първия си албум през 2010 г.
 
Хор Теноре Муралес Оргосоло Сардиния
Хорът на тенорите от Оргосоло е основан през 1993 г. от едноименна асоциация в състав от нейните първи основатели – Франко Кориас и Джовани Бузио – вокали, Антонио Музина – бас, Маурицио Басу – баритон, Салваторе музина – висок глас. Формацията се допълва от Козимо Муреду – бас и Бане Сио – висок глас. Хорът носи името си от стенописите по къщите наричани Муралес.
 
Концертната дейност на хора започва от Сардиния по местните фестивали, свързани с религиозните ритуали, а по късно и в чужбина – Италия, Франция, Холандия, Германия, Испания. Хорът е оценен от Юнеско и е обявен за неприкосновено наследство на човечеството. За да запазят традицията в района на Оргосоло, изпълнителите преподават уникалното пеене в местната гимназия.
 
Фолклорен танцов състав Дойна Бараганулуи област Лаломита – Румъния
Танцов състав Дойна Бараганулуи е създаден преди 35 години от група артисти поддръжници на традиционните песни и танци. Те представят уникалната румънска традиция, песни и танци от всички региони на Румъния, както и от техния район Лаломита, доставяйки удоволствието на публиката и до днес.
Фолклорен танцов състав Дойна Бараганулуи Лаломита – Румъния продължава да концертира с богата танцова програма в Румъния, Дания, Италия, Чехия, Москва, Македония, Белгия. Формацията посещава и България през 2008 година на Фолклорния Фестивал в Пловдив, където Любимка се запознава с тях и по-късно ги кани да участват на тазгодишния фестивал.
 
Фолклорна група Пекел – Холандия
Фолклорна група Пекел пресъздава старинна музика от времето и от различни култури. Те изпълняват холандски моряшки и стари традиционни песни аранжирани от самите тях с по-модернистично звучене. Групата има собствен облик. Те свирят на гайда, бузуки, китара, акордеон, бас и ударни инструменти. Някои от техните песни са добили неочаквано голяма популярност, дори ирландските песни, аранжирани от Пекел, постигат голям успех.
Групата концентира в Холандия и Европа, имат издадени дискове в Холандия и продължават да участват по фестивали и концерти. Групата гостува през 2008 на фестивала на сестри Бисерови, а сега за втори път ще имаме удоволствието да ги видим на фестивала “С песните на сестри Бисерови”
 
Австралийско Диджериду – Воб Гоф – Англия
Боб Гоф започва да се учи да свири на австралийския инструмент диджериду, след като баща му му го подарява. Да се научи да свири и да извади звук от това право парче дърво, украсено по-късно от Боб с истински аборигенски орнаменти, е истински голямо предизвикателство. Той научава първо верижното дишане и тогава започва да контролира звука на диджиридуто. По настояване на Любимка Бисерова Боб участва на фестивала през 2006, 2008  и сега отново ще демонстрира на почитателите на събитието умението си да свири и да запази съществуването на един древен аборигенски инструмент.
 
И Музикалия - Италия
Любимците на фестивала, участвали през 2006, 2008 ще се включат в събитието и тази година. И Музикалия печели награда за традиционна музика и песни от планинския район на Италия близо до Неапол. Водена от братята Америко и Марсело Сиерво, групата е сформирана преди 30 години. Реализирала е повече от 10 компактдиска и концертира по цял свят. Те ще участват, като представят и младата генерация певци и музиканти. Те преаранжираха своята програма и музика, за да се запази традицията, и продължават да представят програмата си заедно със своите бащи. Добре Дошли Музикалия!
 
Фамилия Бисерови
През 2013 година, когато сестри Бисерови празнуват 35 години творческа дейност, те честват и още един юбилей – 20 години от творческата дейност с техните деца. Първо децата на Любимка – Манол и Росен, после щерките на Митра – Вера и Росица и накрая дъщерята на Неда – Гергана се присъединява към ансамбъла. Децата са запазили уникалното пиринско пеене и започват да концертират, свирейки на тамбури и тарамбука. Новата генерация продължава да записва нови песни, а някои от новите записи са с нов аранжимент на Митра Бисерова и под ръководството на Сестри Бисерови
 
Концертна програма:
06.06 2014 – град Сандански на площад България от 19.30 часа
07.06 2014 – град Гоце Делчев в Парка на града от 18.00 часа
08.06 2014 – село Пирин на площада от 10.00 часа

 

Видяна 2985 пъти
Рейтинг
(2 Гласа)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.