fbpx
Неделя, 01 Февруари 2015 17:42 Written by 

Фестивала на мелнишкото вино „Златен Грозд”

ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ 2007 – 2013
ЕВРОПЕЙСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ ФОНД ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ –
ЕВРОПА ИНВЕСТИРА В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ

Община Сандански сключи договор с Държавен фонд земеделие за изпълнение на проект „Фестивал на мелнишкото вино Златен грозд” с ИД №47/3/3231480 сключен между община Сандански, ДФ “Земеделие” и „Местна инициативна група – Сандански”, по мярка 4.1. Прилагане на стратегии за местно развитие от ПРСР за периода 2007-2013г, Подкрепени от “Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони” (ЕЗФРСР).

Фестивала на мелнишкото вино „Златен Грозд” се провежда ежегодно в гр.Мелник , община Сандански вече четири години, като тази година ще се проведе на дата 07 и 08 февруари. Според народното поверие колкото повече вино се изпие и пролее на празника на лозарите – Трифон Зарезан, толкова по-щедра ще е реколтата през новия лозарски сезон. Виното ще се лее и на фестивала на мелнишкото вино. Винарите от Мелник празнуват началото на пролетния сезон с фестивала за Мелнишкото вино „Златен грозд”.

В продължение на два дни, най-малкият град в България – Мелник ще събере винопроизводителите от региона в надпревара за най-хубаво вино, дегустиране, съвети и специалитети за мезе. Фолклорната програма ще бъде с групи от региона и България, а също и от съседните страни Гърция и Македония, което е една чудесна атракция за туристите, гостите и местните жители в Мелнишкия регион.

На сцена, която ще бъде разположена на градския площад в Мелник повече от 200 изпълнители ще имат чудесна възможност за изява за радост на присъстващите. Една от основните прояви в рамките на фестивала ще бъдат конкурсите за най-добро вино.
Ще се раздават награди – статуетки за първо, второ и трето място, като жури от енолози и познавачи на виното ще оценяват конкурсните вина, както и всички присъстващи ще имат възможност да оценят сами качеството на вината.
Самият фестивал ще бъде заснет, след което ще се изработи филм на DVD носител, който ще бъде изпратен на присъствали официални гости, на туроператори, ще се предоставя на любители на фестивала и гости на Община Сандански и гр.Мелник.

Цялата организация на фестивала се извършва с подкрепата на Сдружение «За Мелник» и кметство Мелник.

 

Видяна 4539 пъти
Рейтинг
(0 Гласа)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.