fbpx
Събота, 07 Март 2015 13:31 Written by 

Фестивал на мелнишкото вино „Златен грозд” 2015


Община Сандански сключи договор с Държавен фонд земеделие за изпълнение на проект „Фестивал на мелнишкото вино Златен грозд” с ИД №47/3/3231480 сключен между община Сандански, ДФ “Земеделие” и „Местна инициативна група – Сандански”, по мярка 4.1. Прилагане на стратегии за местно развитие от ПРСР за периода 2007-2013г, Подкрепени от “Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони” (ЕЗФРСР).

Фестивала на мелнишкото вино „Златен Грозд” се провежда ежегодно в гр.Мелник , община Сандански вече четири години, като тази година се проведе на дата 07 и 08 февруари. Според народното поверие колкото повече вино се изпие и пролее на празника на лозарите – Трифон Зарезан, толкова по-щедра ще е реколтата през новия лозарски сезон. Виното ще се лее и на фестивала на мелнишкото вино. Винарите от Мелник празнуват началото на пролетния сезон с фестивала за Мелнишкото вино „Златен грозд”.
В продължение на два дни, най-малкият град в България – Мелник събира винопроизводителите от региона в надпревара за най-хубаво вино, дегустиране, съвети и специалитети за мезе. Фолклорната програма е изпълнена с участие на групи от региона и България, а също и от съседните страни Гърция и Македония, което е една чудесна атракция за туристите, гостите и местните жители в Мелнишкия регион.

На сцена, която бе разположена на градския площад в Мелник, повече от 200 изпълнители имаха чудесна възможност за изява за радост на присъстващите. Една от основните прояви в рамките на фестивала бяха конкурсите за най-добро вино.
Наградиха се фирми – винарски изби – с приз за първо, второ и трето място, като жури от енолози и познавачи на виното оцениха конкурсните вина, както и всички присъстващи имаха възможност да оценят сами качеството на вината.
Самият фестивал бе заснет, кат се изработи филм на DVD носител, който се изпрати на присъствалите официални гости, на туроператори, за в бъдеще ще се предоставя на любители на фестивала и гости на Община Сандански и гр.Мелник.

Видяна 1866 пъти
Рейтинг
(2 Гласа)
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.