fbpx
Четвъртък, 28 Май 2015 16:08 Written by 

Министър Ангелкова в Сандански: „Общините, които искат да развиват здравен туризъм имат нашата подкрепа”

Втори годишен конгрес на Български съюз по балнеология и спа туризъм – Сандански 

За два дни Сандански е домакин на годишния конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм, с председател Стефан Шарлопов. Конгресът, който миналата година се проведе в гр. Хисаря е с подкрепата на Община Сандански и Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански.

Първият ден бе официално открит от заместник кмета на община Сандански Младен Тимчев, който сподели гордостта си, че именно в Сандански се провежда един такъв важен форум. На официалното откриване присъстваше и министърът на туризма Николина Ангелкова, която каза, че е готова вече първата Наредба за условията и реда за сертифициране на балнеолечебни, спа,  уелнес и таласотерапевтични центрове и е  публикувана за обществено обсъждане на сайта на Министерството на туризма. Министър Ангелкова сподели, че чрез тази наредба ще се прекрати практиката всеки хотел с басейн да се рекламира като  СПА център. Председателят на БУБСПА Стефан Шарлопов подчерта, че българската спа индустрия вече е на много високо ниво и спокойно и без да се срамуваме можем да посрещаме туристи от цял свят. Жоао Барбоса – маркетинг и ПР мениджър на Европейската спа асоциация каза, че всички държави в Европа, които предлагат качествени спа услуги имат нещо общо, което е водата. Той още добави, че мисията е да се обединят курортите, които са свързани с опазване на здравето за една още по-мащабна реклама и повишаване качеството на услугите.

Вторият ден бе открит от  Д-р Сигрун Ланг – почетен председател на ЕСПА и два пъти кмет на Баден Баден. Кметът на курорта Карлови Вари в Чехия Петър Кулханек отправи няколко препоръки към всички, занимаващи се с туризъм, а именно да се увеличи кръгът на предлагани услуги според модерното време и начина на живот, като например предлагане на специални менюта за вегетарианци, вегани и пр. Кметът на Банио ди Романия – Марко Бачини сподели добра практика за своята сравнително малка община и създаването на нов атракцион, ориентиран към семействата с малки деца, а именно измислянето на атрактивната история за гномчета, скрити в техните гори, за които общинската администрация прави къщички с пощенски кутии, в които всички деца пускат свои писма, и на следващата година се завръщат отново в Банио ди Романия, за да си проверят имат ли отговор, които се пишат лично от общината. Презентация за Поморие представи и неговия заместник кмет, а за община Сандански, която е домакин Младен Тимчев представи всички проекти, които реализира общината за подкрепа и развитие на основния икономически отрасъл – туризма.

Конгресът ще завърши с церемония по връчване на Наградите за иновации на БУБСПА.

 

 

Видяна 1174 пъти
Рейтинг
(2 Гласа)

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.