fbpx
Епископската базилика в Сандански Епископската базилика в Сандански

Епископската базилика в Сандански

2014 година се оказа една от най-трудните, но може би и една от най-успешните в близо 80 годишната история на Археологическия музей на град Сандански, който е основан през далечната 1936 г. от местни интелектуалци като археологическо дружество „Струма".

Огромната част от усилията на целия екип бе съсредоточена в процеса на изпълнението на проект „Археологически парк гр.Сандански". Възложител на проекта, на стойност 6.4 млн. лв. е Община Сандански. Той включва реставрация, консервация и социализация на трите най- големи археологически паметника от раннохристиянския Партикополис - Базилика на Епископ Йоан, Раннохристиянски комплекс и Епископска базилика. Всички те са от 5-6 в сл.Христа - периодът, в който християнството се разпространява масово в римските провинции на Балканите.

Епископската базилика
През изминалата година бе възстановен обема на Епископската базилика и в края на 2014 г. преминаващите покрай нея могат да видят реалните размери на най-великолепния раннохристиянски храм от античния град. Обемът и размерите отговарят до 90 процента от вида на базиликата и възстановките се правени на база археологическите проучвания. Като пример може да се даде факта, че южната фасада е възстановена по падналия южен зид, който детайлно е документиран и изчертан при разкопките през 2003-2004 година. Вече може да се види и вътрешния простор на храма, който подчертава величието му и е тържество за победилото християнство през 6 век. Завършването на консервационно - реставрационните дейности ще затвърди силното естетическо въздействие на храма и вероятното откриване в началото на 2015 г. ще покаже на жителите и гостите на гр. Сандански един христоматиен пример за устройството на Епископски храм.

Дейностите в археологическия музей, в който се намира и Базиликата на Епископ Йоан, са пред окончателно завършване - предстои проверка на всички инсталации, асансьор, осветление и дребни детайли. Целта на проекта е запознаване на посетителите с мозаечното раннохристиянско изкуство и раннохристиянски символи. Като втори етап от страна на Община Сандански се очаква реализацията на експозицията на втория етаж, чийто акцент ще бъде римската надгробна пластика и ранния бронз като част от по- ранната история на гр. Сандански.

Видяна 6244 пъти
  • Нови

Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. Чрез посещението си, вие приемате използването на бисквитки. Повече информация.